Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Ewelina
30.03.2014 21:29
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Przepis

Przygotowanie: 40 minut.

Pieczenie: 40 minut.

Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej

125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę

1 jajko

½ łyżeczki soli

40 ml zimnej wody

Wypełnienie:

400 g mrożonego szpinaku

300 g piersi z kurczaka

2 łyżki masła

4 jajka

250 g sera feta

2 ząbki czosnku

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki imbiru

sól i pieprz

Wykonanie:

W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.

Formę do tarty wyłożyć ciastem. Położyć na wierzch folię aluminiową i obciążyć np. grochem lub ryżem. Piec z obciążeniem 25 minut w temperaturze 180C.

Kurczaka pokroić w drobne kawałki, oprószyć sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka, do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.

Fetę pokroić z kostkę.

Szpinak wrzucić na druga patelnię i trzymać na gazie, póki cała woda nie odparuje. Bardzo ważne, aby szpinak był całkowicie suchy. Jeżeli ktoś lubi można po odparowaniu dodać łyżkę masła do smaku. Do szpinaku dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurczaka oraz połowę sera feta. Bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spróbować czy farsz jest odpowiednio doprawiony, jeżeli nie, dodać soli i pieprzu. Na koniec wlać roztrzepane jajka i dobrze wymieszać.

Farsz przelać na podpieczony spód i posypać pozostałą fetą. Piec mniej więcej 15 minut ( wierzch powinien być dobrze ścięty).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną