Przepis
Składniki na ciastka
ok. 300 g mąki
100-120 g cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowany dry demerara)
1 żółtko jaja
łyżka śmietany 18%
ok. 170 g masła
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego, białego cukru). Formujemy z ciasta kulkę, wkładamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dowolnego kształtu ciasteczka (u nas okrągłe), układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy kolejny etap - masę na wierzch ciasteczek.
Składniki na ziarenkową masę (na wierzch ciastek)
ok. 150- 200 g ziarenek (można użyć po prostu podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem)
3 łyżki śmietanki 30%
łyżka miodu wielokwiatowego
łyżka cukru trzcinowego
ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek)
Przygotowanie
Do garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, gdy się połączą wkładamy miód i cukier. Gotujemy ok. 2-3 minuty i wrzucamy ziarenka. Mieszamy aż złocista masa pokryje wszystkie ziarenka. Na podpieczone (10 minut) ciasteczka wykładamy masę i rozciągamy po ich powierzchni łyżeczką (lub palcami, ale uwaga! masa bardzo gorąca). Wkładamy je do piekarnika na kolejne 10 minut (można zwiększyć odrobinę temperaturę na ok. 200 stopni), po upieczeniu, gdy będą rumiane wykładamy na kratkę i studzimy. Po wystudzeniu dzielimy się z innymi lub zjadamy sami ;) Smacznego!