- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki:
- 2 pełne szklanki (285g) mąki orkiszowej razowej
- ½ szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ¼ szklanki (50ml) „mleka” roślinnego bez cukru (u mnie ryżowe)
- 3 łyżki (60g) miodu (u mnie gryczany)
- 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła klarowanego
- szczypta soli (u mnie różowa)
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub innego soku np. jabłkowego/pomarańczowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki (20g) pudru z ksyltolu lub erytrolu do posypania ciastek (opcjonalnie)
Przepis
- W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon sól, ksylitol lub erytrol.
- W drugiej misce wymieszaj miód,/melasę, olej/rozpuszczone masło, „mleko” roślinne, sok z cytryny.
- Mokre składniki wymieszaj z suchymi.
- Jeżeli ciasto będzie za suche dolej 1-2 łyżki wody lub „mleka” roślinnego.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm lub grubsze. Uważaj aby nie było za cienkie, bo ciastka będą suche, bez efektu popękanej powierzchni.
- Wykrój 20 okrągłych ciastek. Możesz do tego użyć specjalnej foremki lub szklanki np. na wodę.
- Piecz w temp. 180 st,. C przez 8-10 minut. Program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu.
- Ostudzone ciastka możesz posypać pudrem z ksylitolu lub erytrolu.
Porady 1. Jeżeli ciastka będzie jadł maluch poniżej 3 roku życia, zamiast cukru użyć więcej miodu lub melasy karobowej/buraczanej. 2. Te ciastka możesz przygotować w wersji wegańskiej zastępując miód melasą, a masło klarowane wegańskim masłem lub olejem np. kokosowym. 3. Pamiętaj - ciasto rozwałkuj na grubość minimum 0,5cm. Nie powinno być za bardziej cienkie, bo ciastka będą gładkie i suche. Cały urok tych ciastek w popękanej powierzchni.
Ilość to 20 ciastek 1 ciastko to: WW = 1.68, WBT = 0.12, kcal = 72.9, węglowodany = 17.76g, błonnik = 0.96g, białko = 2.09g, tłuszcz = 0.37g, Suma wymienników (WM) = 1.79, w tym procent WBT = 7