Przepis
przepis pochodzi z bloga Erin, która jest specjalistką od zdrowej, naturalnej żywności
Składniki na około 12 – 14 ciastek:
1 i 1/4 szklanki ciecierzycy z puszki (wypłukanej i odsączonej)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki plus 2 łyżki naturalnego masła orzechowego bez dodatków
szczypta soli (jeśli masło orzechowe jest solone należy ją pominąć)
1/4 – 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego bądź z agawy (oryginalnie 1/4, ale ja dałam nieco więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki czekoladowych drobinek lub posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości (70% kakao)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz czekolady umieść w malakserze i zblenduj na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodaj czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.
Z masy formuj kulki (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczaj.
Piecz 10 minut w temperaturze 180°C, aż lekko wyrosną. Pozostaw przez kilka minut na blasze, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.
Smacznego :)