Szkockie jajko i wedgesy z batata

Obiad
09.07.2016 11:25
Szkockie jajko i wedgesy z batata

Składniki

Składniki na 2 porcję:

•500 gram mięsa mielonego •sól

•bułka tarta • pieprz •olej do smażenia

•4 jajka dobrego gatunku •czosnek

•500 gram słodkich ziemniaków

Przepis

Sposób przygotowania:

•Jajka gotujemy około 3-4 minut od zagotowanej wody

•Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku, a także do masy dodajemy około 50 gram bułki tartej

•Bataty kroimy w wedgesy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut

•Obrane jajka zawijamy w mięso, aby powstała zgrabna kulka.

•Uformowane kule obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.

•Dla pewności po usmażeniu można włożyć je na chwilę do piekarnika.