Składniki
6 dużych ugotowanych na twardo jaj
otoczka mięsna:
0,5 kg łopatki wieprzowej (może też być szynka lub karczek)
1 jajo
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartej bułki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
ewentualnie ulubione zioła (dałam 2 szczypty prowansalskich)
dodatkowo:
1 jajo
3/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki mąki pszennej
olej do głębokiego smażenia
Przepis
Mięso umyć, osuszyć, zmielić na najmniejszych oczkach. Połączyć z posiekaną cebulą, tartą bułką, jajem i przyprawami, dokładnie wyrobić.
UWAGA: Nie dodawać więcej tartej bułki, masa ma zostać klejąca.
Jaja obrać z łupinek, obtoczyć w mące pszennej.
Z masy mięsnej omączonymi dłońmi odrywać kawałki, rozpłaszczać je na posypanym mąką blacie, kłaść jajo, obkładać je ze wszystkich stron cienką warstwą mięsa i zalepiać porządnie.
Każdą z kulek maczać w rozbełtanym jaju, a następnie obtaczać w tartej bułce, układać na desce lub blacie posypanym mąką.
W rondlu rozgrzać olej, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wkładać ostrożnie kule, olej ma sięgać do 3/4 wysokości jajek. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do osiągnięcia koloru tradycyjnych kotletów mielonych.
Osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe.
UWAGA: Jaja można też upiec w piekarniku układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w 190 stopniach przez 25 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), ale ja uważam, że smażone lepsze ;-)