Szynka peklowana

Beata
Obiad
11.10.2015 0:49
Szynka peklowana

Składniki 1 kg szynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Zalewa: 2 litry zimnej wody 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 4 płaskie łyżki soli peklowej (na każdy litr wody 2 płaskie łyżki soli peklowej) 4 ziarenka ziela angielskiego Szynkę związać sznurkiem, ale ja tego nie zrobiłam, bo moja szynka była fajną kuleczką w jednolitym kawałku. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 h , a 15 minut przed końce pieczenia rozciąć worek i piec, aby szynka się przyrumieniła szynka peklowana Po tym czasie wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć, a następnie natrzeć mięso mieszanką majeranku, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki. Po upływie tego czasu włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zawiązać szczelnie z obu stron i widelcem nakłuć w worku trzy dziurki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/10/szynka-peklowana.html