Składniki na 2 porcje: 2 obrane pomarańcze 1 żółta gruszka ze skórką 1 czerwone jabłko ze skórką garść malin 1 cm obranego imbiru 1 łyżka syropu klonowego odrobina wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, a co za tym idzie, również na koncentrację .Jeśli Gruszki są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, są bogate w potas, magnez i sód. POMARAŃCZE obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. JABŁKA wspomagają prawidłowe trawienie, obniżają poziom złego cholesterolu i są źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Ma działanie moczopędne, więc pozwala na szybsze pozbycie się toksyn z organizmu. GRUSZKI tak jak jabłka, wspomagają prawidłowe trawienie, a także obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają zaparciom i mają działanie przeciwgorączkowe.