Przepis
Bardzo zdrowa i pyszna sałatka z buraczków. Jeśli mamy swoje buraczki zaprawione w całości to dodatkowo będzie szybka w przygotowaniu. Musztarda nadaje jej pikanterii, dodatkowo można dorzucić posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Idealna do mięs, ale również można ją podawać samodzielnie. Bardzo ważne jest, by sałatka się przegryzła, więc po przygotowaniu trzeba ją schłodzić minimum godzinę. Polecam!
Sałatka z buraczków
Składniki na 4 porcje:
4 buraki, ugotowane w łupinach lub ze słoika
2 jabłka
1 czerwona cebula
3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka musztardy (lub chrzanu)
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Buraki i jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Majonez lub jogurt naturalny mieszamy z octem, musztardą, solą, cukrem i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki, mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
SMACZNEGO!