Przepis
4 duże cebule
150 ml białego wytrawnego wina
500 ml wody
20 g sera feta
3 łyżki masła
1 kostka rosołowa
przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, tymianek
3 kromki chleba tostowego
2 łyżki oleju
Cebule obieramy, siekamy i wrzucamy do garnka z roztopionym masłem. Gotujemy cebule przez 30 minut, mieszając i uważając, by się nie przypaliła (cierpliwość do cebuli to klucz, by cebula ładnie zmiękła a zupka miała słodkawy a nie gorzki smak).
W międzyczasie wlewamy na patelnię olej, kroimy chleb tostowy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Zdejmujemy kiedy chleb jest ładnie zrumieniony.
Wracamy do cebuli. Jeśli cebula się przypala - dodaj kolejną łyżkę masła. Po pół godzinie zalewamy cebulę białym winem, po 2 minutach dodajemy wywar z kostki rosołowej. Dodajemy przyprawy - trochę soli i pieprzu, łyżeczkę słodkiej papryki i łyżeczkę tymianku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec możemy całosć lekko zblendować.
Na talerzu układamy pokrojony ser feta, zalewamy go zupą cebulową, a na wierzchu układamy grzanki. Smacznego!