Zupa cebulowa

Krzysztof
Zupy
18.10.2014 12:25
Zupa cebulowa

Przepis

Składniki:

800 gramów cebuli

400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

2-3 łyżki masła

1 bagietka

100 ml białego wina

zioła prowansalskie

sól, pieprz

100 gramów sera- np. gruyere lub cheddara(ja użyłam czerwonego cheddara)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, tniemy w piórka i smażymy na maśle tak długo, aż lekko zbrązowieje.

Następnie cebulę przyprawiamy ziołami, pieprzem, solą i zalewamy winem. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn niemal całkiem wyparuje. Wtedy zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne kilkanaście minut.

W tym czasie na patelni grillowej przygotowujemy chrupiące grzanki z bagietki i ucieramy ser na tarce o dużych oczkach.

Na koniec przelewamy zupę do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu grzanki, posypujemy wszystko obficie serem i zapiekamy przez kilka minut (ser musi się dobrze rozpuścić).

Gotowe!