Przepis
Składniki:
800 gramów cebuli
400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
2-3 łyżki masła
1 bagietka
100 ml białego wina
zioła prowansalskie
sól, pieprz
100 gramów sera- np. gruyere lub cheddara(ja użyłam czerwonego cheddara)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, tniemy w piórka i smażymy na maśle tak długo, aż lekko zbrązowieje.
Następnie cebulę przyprawiamy ziołami, pieprzem, solą i zalewamy winem. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn niemal całkiem wyparuje. Wtedy zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kolejne kilkanaście minut.
W tym czasie na patelni grillowej przygotowujemy chrupiące grzanki z bagietki i ucieramy ser na tarce o dużych oczkach.
Na koniec przelewamy zupę do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu grzanki, posypujemy wszystko obficie serem i zapiekamy przez kilka minut (ser musi się dobrze rozpuścić).
Gotowe!