Amarantusowy omlet z owocami

Krzysztof
Śniadania
17.06.2014 11:38
Amarantusowy omlet z owocami

Przepis

Składniki:

2 jajka, najlepiej wiejskie

2 łyżki serka białego

1 duża łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej lub żytniej

jedna łyżka amarantusa

szczypta soli

ulubione owoce (u mnie banan, nektarynka, brzoskwinia)

ewentualnie tłuszcz do smażenia (patelnia tego wymaga)

Do miski wbić jedno jajko i żółtko drugiego jajka. Drugie białko wbić do drugiej, oddzielnej miski i lekko posolić. Do całego jajka i żółtka dodać biały serek, mąki. Białko ubić na sztywną pianę, potem zmiksować wszystkie składniki w pierwszej misce. Należy to wykonać w podanej kolejności, ponieważ nie uda się ubić białka, gdy mieszadła miksera nie będą idealnie czyste i suche. Potem delikatnie wymieszać łyżką ubite białka z masą. Nagrzać patelnię (opcjonalnie z dodatkiem tłuszczu) i smażyć omlety pod przykryciem na małym ogniu, po paru minutach, gdy zetną się z wierzchu odwrócić je łopatką na drugą stronę i smażyć dalej już bez przykrycia. Podawać z owocami.