Kwas buraczany

Ewelina
Zupy
10.12.2014 20:09
Kwas buraczany

Przepis

SKŁADNIKI :

1 kg obranych i pokrojonych w plastry buraczków

2 liście laurowe

4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu

5 ząbków obranego czosnku

1 łyżeczka cukru

woda przegotowana -na 1 litr 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE :

Obrane i pokrojone buraczki układamy w słoiku ,kamionkowym naczyniu lub garnku.Dodajemy przyprawy i czosnek.Zalewamy wszystko posoloną,przegotowaną wodą tak aby buraki były przykryte(jeżeli będą wypływać można obciążyć je talerzykiem.Naczynie przykrywamy gazą,obwiązujemy sznurkiem lub gumką.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.Po tym czasie ostrożne wyciągamy wszystkie powstałe szumowiny.Kwas przelewamy do buteleczek,np.po soczkach,zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce.Kwas długo się przechowuje i nie psuje się.