Przepis
SKŁADNIKI :
1 kg obranych i pokrojonych w plastry buraczków
2 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
5 ząbków obranego czosnku
1 łyżeczka cukru
woda przegotowana -na 1 litr 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE :
Obrane i pokrojone buraczki układamy w słoiku ,kamionkowym naczyniu lub garnku.Dodajemy przyprawy i czosnek.Zalewamy wszystko posoloną,przegotowaną wodą tak aby buraki były przykryte(jeżeli będą wypływać można obciążyć je talerzykiem.Naczynie przykrywamy gazą,obwiązujemy sznurkiem lub gumką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.Po tym czasie ostrożne wyciągamy wszystkie powstałe szumowiny.Kwas przelewamy do buteleczek,np.po soczkach,zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce.Kwas długo się przechowuje i nie psuje się.