Składniki
Składniki:
270g (kostka)sera feta lub sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego np. Favita
2 duże pomidory lub 3 małe
2 jabłka
1 czerwona papryka
3-5 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy konserwowej
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka łagodnej musztardy
pieprz
tymianek
pietruszka dla ozdoby
Przepis
Przygotowanie:
Przygotowujemy dużą miskę ;). Pomidory kroimy w plasterki, a następnie w kostkę, Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do pomidorów. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Łączymy je z serem, ogórkami kiszonymi i papryką i całość dodajemy do miski z pomidorami i kukurydzą. Całość obficie posypujemy tymiankiem i przyprawiamy pieprzem do smaku. Nie trzeba dodawać soli, bo użyty ser sam w sobie jest dość słony. Naszym zastępnikiem majonezu będzie jogurt naturalny wymieszany z musztardą. Taki sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy, tak aby sos obtoczył wszystkie składniki.