Sałatka na zimę

Ewelina
Przetwory
02.08.2015 9:45
Sałatka na zimę

Składniki

Składniki na 18 słoiczków

(od 0,3 do 0,5 l):

4 kg małych ogórków

4 kolorowe papryki

0,5 kg małej cebuli

Zalewa z soli:

13 szklanek przegotowanej wody

1 ¼ szklanki soli

Zalewa octowa:

6 szklanek przegotowanej wody

1 l octu 10%

6 szklanek cukru

Przepis

Ogórki umyłam i pokroiłam w ok.2 cm koreczki.

Paprykę po umyciu usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam w grubsza kostkę.

Cebulę pokroiłam w półplasterki i w piórka.

Wszystko układałam warstwami przemiennie w dużej misce.

Zrobiłam zalewę z wody i soli. Zalałam nią ogórki

Pozostawiłam w tej zalewie na około 1 godzinę.

Odcedziłam.

Do wyparzonych słoików wkładałam mieszankę ogórkowo-paprykową i zalałam zalewą octową.

Zamknęłam słoiczki i pasteryzowałam ok. 3-5 minut (od zagotowania wody).

Słoiczki dokręciłam i... gotowe