Składniki
Składniki na 18 słoiczków
(od 0,3 do 0,5 l):
4 kg małych ogórków
4 kolorowe papryki
0,5 kg małej cebuli
Zalewa z soli:
13 szklanek przegotowanej wody
1 ¼ szklanki soli
Zalewa octowa:
6 szklanek przegotowanej wody
1 l octu 10%
6 szklanek cukru
Przepis
Ogórki umyłam i pokroiłam w ok.2 cm koreczki.
Paprykę po umyciu usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam w grubsza kostkę.
Cebulę pokroiłam w półplasterki i w piórka.
Wszystko układałam warstwami przemiennie w dużej misce.
Zrobiłam zalewę z wody i soli. Zalałam nią ogórki
Pozostawiłam w tej zalewie na około 1 godzinę.
Odcedziłam.
Do wyparzonych słoików wkładałam mieszankę ogórkowo-paprykową i zalałam zalewą octową.
Zamknęłam słoiczki i pasteryzowałam ok. 3-5 minut (od zagotowania wody).
Słoiczki dokręciłam i... gotowe