Przepis
Bułka tarta 10 dag
Cielęcina 80 dag
Jajka 2
Masło 1-2 łyżki
Mleko łyżka
Mąka 8 dag
Pieprz szczypta
Smalec 3 łyżki
Sok z cytryny z 1/2 owocu
Sól
Sposób przygotowania
Cielęcinę (najlepiej część z udźca) umyć, osuszyć, pokroić na 4 plastry. Każdy włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, rozbić tłuczkiem i formować owalne sznycle. Mięso skropić sokiem z cytryny, posolić, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę do lodówki. Roztrzepać jajka z odrobiną mleka, wylać do miseczki, w dwóch innych przygotować mąkę wymieszaną z odrobiną soli i bułkę tartą. Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni silnie rozgrzać smalec (ewentualnie olej), wkładać sznycle i smażyć z obu stron na złoto. Pod koniec smażenia na każdy sznycel położyć po kawałku masła, patelnię przykryć i zostawić na kilka minut na minimalnym ogniu. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Sznycle podawać z ziemniakami udekorowane 2 ćwiartkami cytryny.