Lasagne ze szpinakiem i cukinią

Krzysztof
Makarony
08.02.2015 21:00
Lasagne ze szpinakiem i cukinią

Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki oregano (suszone) świeżo mielony pieprz sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli. Pyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zdjąć z ognia po 3 minutach. Cukinię pokroić na 3 mm talarki (potrzebujemy co najmniej 48 plasterków). W miseczce rozbełtać żółtka z 2 łyżkami mascarpone. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2014/06/lasagne-ze-szpinakiem-i-cukinia.html