Przepis
To jest najpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Niezwykle aromatyczne, wilgotne i cudownie rozpływające się w ustach. Przepis ten otrzymałam od mojej szwagierki Natalii, u której wielokrotnie zachwycałam się smakiem tego przepysznego ciasta.. Wreszcie postanowiłam sama upiec :) Podczas gdy ciasto rosło w piekarniku, w mojej głowie powstał pomysł na krem cynamonowo-rumowy, idealnie komponujący się z korzennym ciastem marchewkowym. Krem ten jest na bazie mascarpone oraz kremowego serka Koluś i jest to moje odkrycie, do którego z pewnością często będę wracać.
Składniki: (na standardową prostokatną blachę)
Ciasto marchewkowe Natalii: (lekko zmodyfikowane)
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju rzepakowego
3 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
2 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżka miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
Krem cynamonowo-rumowy:
500g mascarpone
300g kremowego serka Koluś (2 opakowania, smak naturalny)
8 łyżek cukru pudru
5 łyżek rumu
2 czubate łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
cynamon
orzechy laskowe
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
CIASTO: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i olej. Gdy składniki sę połączą, dodajemy pozostałe składniki: miód, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec masę łączymy z utartą na grubych oczkach marchewkę – marchewkę ciasno ubijamy w szklance tak, aby jak najwięcej się w niej zmieściło. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i pieczemy 40-45 minut – do tzw. suchego patyka.
KREM: Mascarpone miksujemy z kremowym serkiem, dodajemy cukier puder, rum, cynamon i ekstrakt waniliowy. Krem gotowy. :)
Ostudzone ciasto marchewowe przekrawamy na pół, a następnie przekładamy kremem, nakładamy drugą część ciasta i znów wykładamy krem. Wierzch dekorujemy cynamonem i orzechami laskowymi. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.