Ciasto marchewkowe z kremem

Ewelina
Ciasta
14.10.2014 21:55
Ciasto marchewkowe z kremem

Przepis

To jest najpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Niezwykle aromatyczne, wilgotne i cudownie rozpływające się w ustach. Przepis ten otrzymałam od mojej szwagierki Natalii, u której wielokrotnie zachwycałam się smakiem tego przepysznego ciasta.. Wreszcie postanowiłam sama upiec :) Podczas gdy ciasto rosło w piekarniku, w mojej głowie powstał pomysł na krem cynamonowo-rumowy, idealnie komponujący się z korzennym ciastem marchewkowym. Krem ten jest na bazie mascarpone oraz kremowego serka Koluś i jest to moje odkrycie, do którego z pewnością często będę wracać.

Składniki: (na standardową prostokatną blachę)

Ciasto marchewkowe Natalii: (lekko zmodyfikowane)

1,5 szklanki cukru

4 jajka

2 szklanki mąki

1 szklanka oleju rzepakowego

3 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)

2 czubate łyżki kakao

1 czubata łyżka miodu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody

szczypta soli

1,5 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżeczki przyprawy korzennej

Krem cynamonowo-rumowy:

500g mascarpone

300g kremowego serka Koluś (2 opakowania, smak naturalny)

8 łyżek cukru pudru

5 łyżek rumu

2 czubate łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

cynamon

orzechy laskowe

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

CIASTO: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i olej. Gdy składniki sę połączą, dodajemy pozostałe składniki: miód, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec masę łączymy z utartą na grubych oczkach marchewkę – marchewkę ciasno ubijamy w szklance tak, aby jak najwięcej się w niej zmieściło. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i pieczemy 40-45 minut – do tzw. suchego patyka.

KREM: Mascarpone miksujemy z kremowym serkiem, dodajemy cukier puder, rum, cynamon i ekstrakt waniliowy. Krem gotowy. :)

Ostudzone ciasto marchewowe przekrawamy na pół, a następnie przekładamy kremem, nakładamy drugą część ciasta i znów wykładamy krem. Wierzch dekorujemy cynamonem i orzechami laskowymi. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.