Składniki
1 kg ziemniaków
200 g kiełbaski chorizo
250 g jarmużu
3 litry bulionu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 mały por
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz cayenne *
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
oliwa z oliwek
1/2 pęczka koperku
Przepis
Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek.
* można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy
Buen Provecho !