Caldo Verde

Małgorzata
Zupy
12.05.2016 9:45
Caldo Verde

Składniki

1 kg ziemniaków

200 g kiełbaski chorizo

250 g jarmużu

3 litry bulionu

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 cebula

1 mały por

2-3 ząbki czosnku

3-4 łyżki oliwy z oliwek

pieprz cayenne *

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

oliwa z oliwek

1/2 pęczka koperku

Przepis

Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek.

* można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy

Buen Provecho !