Pączki z dżemem truskawkowym

Anna
Przepisy
02.12.2014 19:32
Pączki z dżemem truskawkowym

Przepis

Potrzebujemy:

* opakowanie drożdży w proszku

* pół szklanki oleju

* 5 żółtek

* 1kg mąki

* 2 szklanki mleka

* 3 łyżki cukru

* 1/4 kostki margaryny

* cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym!)

* kieliszek wódki

* olej do smażenia

* dżem do nadziewania

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Drożdże łączymy z olejem i żółtkami. Wszystkie składniki mieszamy razem i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy w dłoniach pączki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy 2-3 litry oleju. Wrzucamy delikatnie pączki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć nadmiar oleju. Gdy wystygną, nadziewamy je dżemem za pomocą szprycy cukierniczej i posypujemy cukrem pudrem.