Przepis
Potrzebujemy:
* opakowanie drożdży w proszku
* pół szklanki oleju
* 5 żółtek
* 1kg mąki
* 2 szklanki mleka
* 3 łyżki cukru
* 1/4 kostki margaryny
* cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym!)
* kieliszek wódki
* olej do smażenia
* dżem do nadziewania
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Drożdże łączymy z olejem i żółtkami. Wszystkie składniki mieszamy razem i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy w dłoniach pączki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy 2-3 litry oleju. Wrzucamy delikatnie pączki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć nadmiar oleju. Gdy wystygną, nadziewamy je dżemem za pomocą szprycy cukierniczej i posypujemy cukrem pudrem.