Tarta z białej czekolady

Krzysztof

Przepisy

28.08.2014 21:08

Tarta z białej czekolady

Tak czy siak, w końcu dostałam wszystkie potrzebne składniki, a oto rezultaty :) Spód: 240g mąki pszennej 120g drobnego cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 100g zimnego masła 1 zimne jajko Masa: 200g białej czekolady 10g żelatyny odrobina zimnej wody 250ml słodzonego mleka skondensowanego 125ml śmietany kremówki kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN (w tym czas tężenia masy w lodówce) POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN (w tym czas tężenia masy w lodówce) Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na papier wysypujemy ryż lub fasolę (ja użyłam ryżu), żeby ciasto nam nie urosło w trakcie pieczenia. Po tym czasie naszą masę przekładamy do formy na tartę 31cm i dociskamy do dna i brzegów - najlepiej przy pomocy np. łyżki, żeby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z ciepłymi rękami. Zapraszam na tartę z białej czekolady i mleka skondensowanego z wiórkami czekolady mlecznej i gorzkiej. Mieszamy wszystko razem, po czym szybko zagniatamy na ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie (miska nadal powinna znajdować się na garnku z ciepłą wodą!) powoli dodajemy mleko skondensowane, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, miseczkę cały czas trzymając na garnku z ciepłą wodą. 5. Kilka kostek (ja użyłam 4+4) mlecznej i gorzkiej czekolady ucieramy na tarce o małych oczkach. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki na min. 3 h. Po tym czasie ściągamy papier razem z ryżem i pieczemy jeszcze 12 minut. Przepis na tę tartę znalazłam na stronie ŚWIAT WYPIEKÓW. W drugim garnuszku podgrzewamy śmietanę z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Udało mi się dopiero w 5 z kolei sklepie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/08/tarta-czekoladowa.html