Zupa z młodą kapustą

Ewelina
Zupy
22.09.2014 9:00
Zupa z młodą kapustą

Przepis

Młoda kapusta z szynką i ziemniakami

Kolejny przepis z tych zaległych, dodaję szybko, by nie zapomnieć sposobu przyrządzenia...:P. Z podanych ilości wychodzi naprawdę spory gar kapusty.

Składniki:

- 1 główka młodej kapusty

- 0,5 kg szynki

- 8-10 średnich ziemniaków

- ok. 1/2 pora

- 1 duża cebula

- duży pęczek koperku

- 3-4 listki laurowe

- 3-4 ziela angielskie

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka mąki

- sól i pieprz do smaku

- ulubiona przyprawa do mięsa (użyłam "do steków")

- odrobina oleju rzepakowego do smażenia

Cebulę i pora pokroiłam w piórka i lekko podsmażyłam na oleju rzepakowym. Szynkę pokroiłam w dość cienkie paseczki, delikatnie oprószyłam przyprawą do steków i podsmażyłam na oleju. Do szynki dodałam ok. 0,5 litra wody, ziele angielskie i listki laurowe oraz podsmażoną cebulkę z porem. Całość dusiłam pod przykryciem aż mięso zmięknie. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę i ugotowałam w lekko osolonej wodzie- warto wybrać odmianę sałatkową, by po dodaniu do kapusty nie rozpadły się.

Kapustę poszatkowałam i dodałam do mięsa gdy było już prawie całkowicie miękkie, w razie potrzeby można dodać wody. Całość chwilę razem dusiłam (nie za długo, wolę gdy kapusta jest jeszcze lekko chrupiąca) doprawiając delikatnie solą i pieprzem. Dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki i posiekany świeży koperek.

Na koniec do małego słoiczka wlałam chochlę wywaru z kapusty, łyżkę masła i łyżkę mąki. Zakręciłam słoiczek i przez chwilę energicznie nim potrząsałam, by składniki porządnie się wymieszały. Zawartość słoiczka dodałam do garnka z kapustą i wszytko razem porządnie wymieszałam. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem wg uznania.

Wyszedł super sycący obiadek:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną