Wojskowa grochówka

Ewelina
27.07.2014 20:36
Wojskowa grochówka

Przepis

300 gramów grochu łuskanego ( u mnie połówki)

200 gramów wędzonego boczku

3 średnie ziemniaki

2 małe marchewki

2 ząbki czosnku

vegeta

majeranek (dałam 1 kopiastą łyżkę)

sól, pieprz

siekana pietruszka (opcjonalnie)

1 średnia cebula

Groch płuczemy na sitku, zalewamy zimną wodą na noc.

Następnego dnia wodę z grochu wylewamy (wylanie wody sprawi, że potrawa będzie mniej wzdymająca), a następnie zalewamy świeżą wodą, tak, by przykryła groch i gotujemy na małym ogniu. Uwaga, po zagotowaniu groch nam może kipieć, więc gotujmy najlepiej bez przykrycia, groch lubi tez się przypalać, więc często mieszajmy. Mój groch gotował się około 20 minut.

Kiedy groch będzie już prawie gotowy, uzupełniamy wodę, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i w mniejszą kostkę marchewkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotujemy do miękkości warzyw.

Boczek kroimy w paseczki, smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do zupy (bez tłuszczu). Na tym samym tłuszczu co wcześniej boczek, smażymy na złoto posiekaną cebulę, ją również przekładamy do zupy. Grochówkę doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i majerankiem, gotujemy jeszcze przez 2 -3 minutki.