Przepis
Krem z buraków z gruszką i chrzanem
Piękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg
SKŁADNIKI:
75 dag buraczków ćwikłowych
2 duże gruszki
1 cebula
3 szklanki bulionu warzywnego + na ewentualne rozrzedzenie
3 łyżki oleju
1 łyżka tartego ostrego chrzanu
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
sól
pieprz
półtłusty twaróg
WYKONANIE:
Buraczki dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie przypaliły, około 5 minut.
Dodać pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez kilkanaście minut często mieszając.
Wlać bulion, rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać.
Jeśli jest zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem.
Zupę podać posypaną pokruszonym twarogiem.