Krem z buraków z gruszką

Ewelina
Zupy
24.09.2014 19:10
Krem z buraków z gruszką

Przepis

Krem z buraków z gruszką i chrzanem

Piękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg

SKŁADNIKI:

75 dag buraczków ćwikłowych

2 duże gruszki

1 cebula

3 szklanki bulionu warzywnego + na ewentualne rozrzedzenie

3 łyżki oleju

1 łyżka tartego ostrego chrzanu

świeżo wyciśnięty sok z cytryny

sól

pieprz

półtłusty twaróg

WYKONANIE:

Buraczki dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w kostkę.

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i posiekać.

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone buraczki i smażyć uważając, żeby się nie przypaliły, około 5 minut.

Dodać pokrojone gruszki, posiekane cebule, podlać 1/3 szklanki wody i poddusić przez kilkanaście minut często mieszając.

Wlać bulion, rondel przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.

Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować i ponownie zagrzać.

Jeśli jest zbyt gęsta, dolać jeszcze bulionu lub wody.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i chrzanem.

Zupę podać posypaną pokruszonym twarogiem.