Kokosowy sernik z ananasem

Krzysztof
Ciasta
28.03.2014 8:58
Kokosowy sernik z ananasem

Przepis

Spód:

*1 2/3 filiżanki wiórków kokosowych (dałam 200g)

*3 łyżki płatków migdałowych (pominęłam)

*6 łyżek rozpuszczonego masła

*12 krążków ananasa z puszki

Nadzienie:

*680 g serka kremowego (dałam 750g)

*3/4 filiżanki cukru (dałam 150g)

*1/2 filiżanki kwaśnej śmietany (u mnie 175g)

*5 łyżek skrobii kukurydzianej (dałam budyń waniliowy - 1 opak.)

*3 jajka

*1 żółtko

*3 łyżki soku z cytryny

*3 skrawki skórki z cytryny starkowane (u mnie: starta skórka z 1/2 cytryny)

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wierzch:

*1 filiżanka śmietany do ubicia (u mnie kremówka 36%)

*1 łyżka cukru

*1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

*starty kokos - wiórki kokosowe do posypania

*kakao

Najpierw wymieszać składniki spodu i umieścić w formie. Na to wyłożyć krążki ananasa odsączone.

Zmiksować składniki nadzienia, wylać na spód i piec 15 minut w 175*C. Obniżyć temperaturę do 110*C i piec 70 minut, lub aż środek nie będzie wyglądał na mokry.

Wyłączyć piekarnik i oddzielić brzegi sernika od formy, wstawić ciasto z powrotem do piekarnika i pozostawić w nim na 1 godzinę. Ja nie wyjmowałam sernika, nie oddzielałam brzegów od formy.

Następnie schłodzić i wstawić do lodówki na noc.

Ubić śmietanę z cukrem i skórką, wyłożyć na sernik, posypać kokosem i oprószyć kakao.

Smacznego :)