Przepis
Spód:
*1 2/3 filiżanki wiórków kokosowych (dałam 200g)
*3 łyżki płatków migdałowych (pominęłam)
*6 łyżek rozpuszczonego masła
*12 krążków ananasa z puszki
Nadzienie:
*680 g serka kremowego (dałam 750g)
*3/4 filiżanki cukru (dałam 150g)
*1/2 filiżanki kwaśnej śmietany (u mnie 175g)
*5 łyżek skrobii kukurydzianej (dałam budyń waniliowy - 1 opak.)
*3 jajka
*1 żółtko
*3 łyżki soku z cytryny
*3 skrawki skórki z cytryny starkowane (u mnie: starta skórka z 1/2 cytryny)
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
*1 filiżanka śmietany do ubicia (u mnie kremówka 36%)
*1 łyżka cukru
*1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
*starty kokos - wiórki kokosowe do posypania
*kakao
Najpierw wymieszać składniki spodu i umieścić w formie. Na to wyłożyć krążki ananasa odsączone.
Zmiksować składniki nadzienia, wylać na spód i piec 15 minut w 175*C. Obniżyć temperaturę do 110*C i piec 70 minut, lub aż środek nie będzie wyglądał na mokry.
Wyłączyć piekarnik i oddzielić brzegi sernika od formy, wstawić ciasto z powrotem do piekarnika i pozostawić w nim na 1 godzinę. Ja nie wyjmowałam sernika, nie oddzielałam brzegów od formy.
Następnie schłodzić i wstawić do lodówki na noc.
Ubić śmietanę z cukrem i skórką, wyłożyć na sernik, posypać kokosem i oprószyć kakao.
Smacznego :)