Piernikowe anioły na choinkę

Gosia
28.11.2014 12:40
Piernikowe anioły na choinkę

Przepis

Kolejna świąteczna propozycja ode mnie i Zuzi – urocze aniołki z piernikowego ciasta, które możecie powiesić na choince :) Nie tylko pięknie wyglądają, ale też wybornie smakują, za co obie z Zuzią ręczymy ;)

Anioły nie są trudne w przygotowaniu, choć przyznam, że wałkowanie ciasta pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na moim rozchybotanym kuchennym stole było nie lada wyzwaniem. Oj, żebyście mnie widzieli wczoraj przy tym wałkowaniu, Mąż ubawił się po pachy, gdy po powrocie z pacy zastał mnie stojącą na jednej nodze, przytrzymującą papier kolanem i o krok od załamania nerwowego ;P

Poza wałkowaniem, do którego polecam zatrudnić pomocnika same aniołki nie zrobią Wam żadnych trudności :) Są super alternatywą dla tych, którzy nie posiadają foremek w kształcie aniołów lub chcą zając czymś dzieci. Jeśli natomiast nie macie ochoty na anioły, możecie oczywiście wyciąć z ciasta inne kształty. Tak, czy owak będzie pysznie :)

Polecam :)

* przepis z „Baking cookies & biscuits”

Składniki na około 30 aniołków:

90g cukru demerara

200g syropu złocistego lub miodu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

115g niesolonego masła

2 łyżeczki sody

1 duże jajko

500g mąki pszennej

Lukier:

1 białko

1 i 1/2 – 2 szklanki cukru pudru

cukrowe posypki (opcjonalnie) – najlepiej srebrne

Wykonanie:

Masło posiekaj i włóż do żaroodpornej miski.

Cukier, miód oraz przyprawy umieść w rondelku z grubym dnem i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gorącym zalej masło. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj dokładnie, aż masło się rozpuści.

Jajko roztrzep i dodaj do miski z miodem i masłem. Wymieszaj do połączenia.

Na koniec wsyp do misy mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkowuj po pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia na grubość około 3mm. Pozostałe ciasto przykrywaj na ten czas, by nie wyschło.

Z ciasta wykrawaj okręgi o średnicy około 5cm (mogą być mniejsze, większych nie polecam, bo nie utrzymają się na sznureczkach). Z każdego odkrój po bokach dwa półkola, które będą skrzydłami anioła.

IMAG0885 IMAG0886

Układaj skrzydła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zaokrągloną częścią do dołu, tak by stykały się. Na nich ułóż sukienkę anioła, po czym zrób niewielką kulkę ze skrawków ciasta i spłaszcz lekko, by zrobić głowę. Słonką lub wykałaczką rób dziurki na sznureczek.

IMAG0888

Piecz w temperaturze 160°C przez około 10 – 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu pozostaw przez kilka minut na blasze (w tym czasie ciasto stwardnieje), po czym przełóż delikatnie na kratkę, by wystygły całkowicie.

Zimne udekoruj lukrem z białka utartego z cukrem pudrem i cukrowymi posypkami.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie zmiękły zanim trafią na choinkę.

Smacznego :)