Świąteczne pierniczki

Krzysztof
27.11.2014 14:54
Świąteczne pierniczki

Przepis

Zakorzenione w naszej domowej tradycji.Już sam zapach podczas pieczenia wprowadza nas w świąteczny nastrój.Przepis jest o tyle dobry,że nie trzeba ich piec kilka tygodni przed świętami.Ale zdecydowanie są najlepsze kiedy odleżą przynajmniej dwa tygodnie.

Składniki:

350g mąki

2 jajka

130 g cukru

100g masła roztopionego

100g miodu

1 łyżka przyprawy korzennej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

1 białko

1 szklanka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wsypać do naczynia,wymieszać i wyrobić.Ciasto jest lekko klejące,ale nie należy dodawać więcej mąki.Najlepiej jeśli schłodzimy je na noc w lodówce.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm(nie cieniej),podsypując delikatnie mąką (tylko tyle by nie kleiło się do stolnicy).Foremkami wykrawamy różne kształty pierniczków.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Pieczemy ok 8-10 minut w zależności od wielkości pierniczków w temperaturze 180’C.Studzimy na kratce.Początkowo pierniczki są twarde,ale nie martwy się tym,po jakimś czasie zmiękną.

Lukier:

Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.Ilość cukru zależy od wielkości jajka.Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i jeszcze chwilę mieszamy.Lukier powinien być gęsty.Jeżeli zacznie nam gęstnieć w trakcie pracy możemy dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny i zamieszać łyżką.Konsystencję lukru najlepiej sprawdzić przed dekorowaniem.Gdy lukier jest zbyt rzadki wzór się rozlewa,gdy jest za gęsty opornie idzie dekorowanie.Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.