Świąteczne pierniczki

Krzysztof
04.11.2013 12:52
Świąteczne pierniczki

Przepis

Składniki na około 100 sztuk:

55 dag mąki pszennej(+ więcej do podsypywania)

30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)

10 dag cukru pudru

12 dag masła

1 jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)

kakao (opcjonalnie, 2 łyżeczki)

Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką .Wykrawać pierniczki.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC,

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Smacznego :)