Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Ewelina
Obiad
27.11.2014 23:01
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami

Przepis

Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami -pyszne racuchy z jabłkami i cynamonem

Tradycyjne racuszki , uwielbiane danie nie tylko milusińskich, tym razem "unowocześnione" serkiem granulowanym, pyszotka, polecam :)

Słodkie placuszki z jabłkami i serkiem wiejskim, to przysmak dla małych i dużych jaroszy. Można użyć smakowych maślanek aby zmieniać smaki placuszków . Za każdym razem będzie smacznie :)

Polecam także racuszki drożdżowe na kefirze , waniliowe racuszki z borówką , racuszki jabłkowo serowe lub czekoladowe racuchy z mascarpone :)

Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami

4 jabłka

2 jajka

2-3 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżeczki suchych drożdży

serek wiejski granulowany 200 g ( u nie light)

200 ml maślanki

5-6 łyżek mąki

cynamon wg smaku

olej do smażenia

Jabłka myję, obieram i wycinam gniazda nasienne , następnie szatkuję, można pokroić w kosteczkę. Wbijam jajka, dodaję cukier , drożdże , serek i mieszam. Następnie wsypuję mąkę i cynamon i mieszam.

Odstawiam ciasto na pół godzinki, po czym smażę na oleju placuszki na rumiano z obydwu stron.

Wykładam na ręcznik papierowy.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.