Przepis
Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami -pyszne racuchy z jabłkami i cynamonem
Tradycyjne racuszki , uwielbiane danie nie tylko milusińskich, tym razem "unowocześnione" serkiem granulowanym, pyszotka, polecam :)
Słodkie placuszki z jabłkami i serkiem wiejskim, to przysmak dla małych i dużych jaroszy. Można użyć smakowych maślanek aby zmieniać smaki placuszków . Za każdym razem będzie smacznie :)
Polecam także racuszki drożdżowe na kefirze , waniliowe racuszki z borówką , racuszki jabłkowo serowe lub czekoladowe racuchy z mascarpone :)
Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami
4 jabłka
2 jajka
2-3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki suchych drożdży
serek wiejski granulowany 200 g ( u nie light)
200 ml maślanki
5-6 łyżek mąki
cynamon wg smaku
olej do smażenia
Jabłka myję, obieram i wycinam gniazda nasienne , następnie szatkuję, można pokroić w kosteczkę. Wbijam jajka, dodaję cukier , drożdże , serek i mieszam. Następnie wsypuję mąkę i cynamon i mieszam.
Odstawiam ciasto na pół godzinki, po czym smażę na oleju placuszki na rumiano z obydwu stron.
Wykładam na ręcznik papierowy.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.