- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
6 sztuk jabłek
2 sztuki jajek
800 gram kefiru
3 szklanek mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
2 łyżki cukru pudru
Przepis
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Połączyć w misce kefir (lub zsiadłe mleko), mąkę, sól. Wybić do szklanki jajka, jeśli są dobre, to dodać je do miski. Po wymieszaniu ciasto powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Można mieszać mikserem lub łyżką.
Następnie zetrzeć jabłka na tarce na grubych oczkach lub plasterkach wedle uznania. Smażyć na patelni. Ja smażę trzy placuszki na jednej dużej patelni naraz.
Po usmażeniu placuszków posypać je cukrem pudrem oraz można także udekorować dżemem np. malinowym.