Przepis
2,5 szklanki mąki pszennej
30 gramów drożdży
1 jajo
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
cukier puder do posypania
1 szklanka jagód
Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".
Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.
Jagody myjemy i odsączamy z wody.
Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Nabieramy porcję (kopiasta łyżka) ciasta, wykładamy na rozgrzany olej, posypujemy z góry jagodami, lekko je wciskamy w ciasto, smażymy na złoto z obu stron.
Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy obficie cukrem pudrem, smacznego :)
Rada: Nie wsypujmy od razu całej szklanki jagód do ciasta przed smażeniem, placki będą zbyt nasiąknięte sokiem i niezbyt estetyczne w wyglądzie.