Nietypowe racuchy z jabłkami

Ewelina
Obiad
02.04.2016 13:33
Nietypowe racuchy z jabłkami

Składniki

Racuchy z jabłkami

Składniki

2 duże jabłka

Ciasto:

2 jajka

1 szklanki mąki

Pół szklanki mleka

1 łyżeczka cynamonu

szczypta proszku do pieczenia

opcjonalnie duża łyża cukru ( w naszym filmiku wersja mniej słodka)

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Przepis

Obieramy jabłka, wycinamy środek a następnie kromy na średniej grubości krążki.

Mąkę wsypujemy do miski a następnie dodajemy do niej jajko, cynamon oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Możemy dodać łyżkę cukru, jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto. U nas ciasto bez cukru z racji tego, że na końcu racuchy posypujemy cukrem pudrem oraz kolorową, słodką posypką.

Całość dokładnie mieszkamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka to dodajemy więcej mąki.

Następnym krokiem jest dokładne obtoczenie naszych krążków w cieście. Krążki smażymy na oleju do momentu zarumienienia się ciasta.

Smacznego