Składniki
Racuchy z jabłkami
Składniki
2 duże jabłka
Ciasto:
2 jajka
1 szklanki mąki
Pół szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
opcjonalnie duża łyża cukru ( w naszym filmiku wersja mniej słodka)
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przepis
Obieramy jabłka, wycinamy środek a następnie kromy na średniej grubości krążki.
Mąkę wsypujemy do miski a następnie dodajemy do niej jajko, cynamon oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Możemy dodać łyżkę cukru, jeśli lubimy bardziej słodkie ciasto. U nas ciasto bez cukru z racji tego, że na końcu racuchy posypujemy cukrem pudrem oraz kolorową, słodką posypką.
Całość dokładnie mieszkamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka to dodajemy więcej mąki.
Następnym krokiem jest dokładne obtoczenie naszych krążków w cieście. Krążki smażymy na oleju do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego