Przepis
Składniki na około 12 kotlecików:
około 500 g filetu z łososia
2 jajka
natka pietruszki
1 mała cebulka
1 duży ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
sól
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
około 6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia kotlecików
olej rzepakowy do smażenia
Łososia obrałam ze skóry, pokroiłam w miarę drobne kawałki i wrzuciłam do miski. Posoliłam. Natkę, cebulę pokroić i dorzucić do ryby. Czosnek ja przepuściłam przez praskę. Również dodać do miski. Wbić 2 jajka, wrzucić bułkę tartą, suszone pomidory z bazylia i czosnkiem, skropić wszystko sokiem z połowy cytryny i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu aż nabiorą złotego koloru :)