Składniki
ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba)
1 jajko
sól
pieprz cytrynowy
majeranek
szczypta słodkiej papryki
1 cebula
bułka tarta
olej do smażenia
Przepis
Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta). Mokrymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok 20 minut. Po tym czasie smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.