Przepis
Zaraz po kuchni indyjskiej,kuchnia meksykańska jest moją ulubioną kuchnią.To jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie i najbardziej urozmaicona.Łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej.Kuchnia meksykańska słynie z wyraźnego, intensywnego smaku i aromatu, kolorowych dań oraz bogactwa przypraw.Dziś serwuję błyskawiczne,sycące,jednogarnkowe danie…soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym i pikantnym, pomidorowym sosie.Potrawa idealna na jesienno-zimowe chłody,cudownie rozgrzewa.
Kurczak z ryżem po meksykańsku
Składniki:
600 g filetów z kurczaka
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml wody
1 łyżeczka słodkiej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Filety z kurczaka kroimy w kostkę,doprawiamy pieprzem i solą do smaku i mieszamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej,wrzucamy kurczaka i smażymy.Gotowego kurczaka odstawiamy na bok.Cebulę i czosnek obieramy.Cebulę kroimy w piórka,a czosnek w cienkie plasterki.Paprykę zieloną i czerwoną myjemy,oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.Papryczkę chili drobno siekamy.Na drugiej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu,aż cebula się zeszkli.Do cebuli dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy.Następnie dodajemy wszystkie papryki.Całość smażymy jeszcze chwilkę,aż papryka zmięknie.Do warzyw dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka,wodę,pomidory i koncentrat.Całość mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy.Gotujemy około 15 -20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki.Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż.Całość mieszamy.Przed podaniem posypujemy świeżą,posiekaną natką pietruszki.