Śledzie pod kołderką

Ewelina
Sałatki
26.11.2014 18:03
Śledzie pod kołderką

Przepis

Śledzie pod kołderką

Wariacja na temat. Jest tyle przepisów na to danie, każdy różni się dosłownie niuansami.

Moja propozycja to śledź pod kołderką ze śmietany z cebulką i jabłkami.

Składniki:

0,5 kg matiasów

2 duże czerwone jabłka

2 duże cebule

400 g gęstej śmietany do sałatek

sok z cytryny

2 łyżki cukru

ocet

ew.pieprz

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając kilkukrotnie wodę.

Następnie kroimy je na kawałki, skrapiamy octem i sokiem z cytryny.

Cebulę drobno kroimy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, w tym czasie puści trochę sok i straci na ostrości. Jedno jabłko obieramy, drugie zostawiamy w skórce. Kroimy oba w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy jabłka z cebulą, mieszamy ze śmietaną.

W naczyniu układamy naprzemiennie śledzie i jabłka z cebulą, tak aby górną warstwę stanowiły jabłka.

Odstawiamy do lodówki i za 1-2 dni możemy się delektować:)