Śledzie pod pasiastą kołderką

Ewelina
Sałatki
19.12.2014 21:25
Śledzie pod pasiastą kołderką

Przepis

25 dag filetów śledziowych typu matias w oleju

duża cebula

dobry olej rzepakowy

dwa ogórki konserwowe

2-3 kawałki papryki marynowanej

kilka grzybków w occie

Z filetów ściągnęłam palcami oryginalną (sklepową) zalewę olejową. Pokroiłam je w poprzek w mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę, umieściłam na sicie i przelałam wrzątkiem. Kiedy przestygła, przełożyłam do słoika. Na cebuli rozłożyłam kawałki śledzi, całość zalałam taką ilością świeżego oleju, żeby filety były tylko co przykryte. Słoik zakręciłam i wstawiłam do lodówki na nie mniej niż 24 godziny. Po tym czasie wyłożyłam kawałki śledzi na półmisek. Ogórki konserwowe, paprykę i grzybki pokroiłam w dość drobną kosteczkę. Warzywa, grzyby i cebulę ułożyłam paskami na śledziach.