Śledź pod pierzynką

Ewelina
Sałatki
08.12.2014 18:52
Śledź pod pierzynką

Przepis

Składniki:

4 płaty śledziowe solone

1 cebula + 1 czerwona

4 ogórki konserwowe

1 duża marchewka

3 buraki

3 ziemniaki

1 jabłko

3 jajka

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

majonez

3 łyżeczki jogurtu naturalnego

natka pietruszki

Wykonanie:

Śledzie moczyłam w zimnej wodzie około 3 godziny zmieniając wodę dwukrotnie. Następnie pokroiłam na kawałki. Ziemniaki i buraki umyłam i ugotowałam w mundurkach (w osobnych garnkach). Po wystudzeniu ziemniaki pokroiłam w drobną kosteczkę, a buraki starłam na tarce jarzynowej. Marchewkę ugotowałam, a potem drobno pokroiłam. Jajka ugotowałam na twardo i po przestudzeniu jedno jajko posiekałam, a z dwóch oddzieliłam żółtka od białek i osobno starłam na tarce o drobnych oczkach. Ogórki i cebulę posiekałam.