Przepis
Składniki:
4 płaty śledziowe solone
1 cebula + 1 czerwona
4 ogórki konserwowe
1 duża marchewka
3 buraki
3 ziemniaki
1 jabłko
3 jajka
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
majonez
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
natka pietruszki
Wykonanie:
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie około 3 godziny zmieniając wodę dwukrotnie. Następnie pokroiłam na kawałki. Ziemniaki i buraki umyłam i ugotowałam w mundurkach (w osobnych garnkach). Po wystudzeniu ziemniaki pokroiłam w drobną kosteczkę, a buraki starłam na tarce jarzynowej. Marchewkę ugotowałam, a potem drobno pokroiłam. Jajka ugotowałam na twardo i po przestudzeniu jedno jajko posiekałam, a z dwóch oddzieliłam żółtka od białek i osobno starłam na tarce o drobnych oczkach. Ogórki i cebulę posiekałam.