Chłodnik tarator

Ewelina
Zupy
26.11.2014 17:34
Chłodnik tarator

Przepis

Składniki (na 8 porcji):

· 800ml jogurtu naturalnego

· 1 l bardzo zimnej wody

· 1 długi ogórek

· 3 ząbki czosnku

· sól

· pieprz

· 2 łyżki oleju

· 75 g orzechów włoskich

· pęczek koperku

Do garnka wlać jogurt i zimną wodę. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do jogurtu. Czosnek drobno posiekać i utrzeć w moździerzu z solą, pieprzem i olejem, dodać do jogurtu. Orzechy włoskie grubo pokroić. Koperek umyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem. Zupę należy schłodzić przed podaniem przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!