Sałatka ze śledziem

Ewelina
Sałatki
03.12.2014 14:58
Sałatka ze śledziem

Przepis

około kg płatów śledziowych ( marynowane lub w oleju)

5-6 szalotek

1 jabłko

2 kubki śmietany lub gęstego jogurtu (2 x 200ml)

opcjonalnie majonez

łyżka ostrej musztardy

biały pieprz mielony (około łyżeczki)

sól morska wg smaku

1-2 łyżki octu winnego ( u mnie czerwony)

zielona cebulka, rzodkiewki ( do dekoracji)

pieprz kolorowy mielony na wierzch

Szalotki obieram i kroję w plasterki, przekładam do miski. Myję i obieram jabłko, wycinam gniazda nasienne, i kroję w kosteczkę przekładam do miski. Dodaję śmietanę lub jogurt, lub pół na pół, musztardę, pieprz biały mielony i sól. Wszystko razem mieszam, można dodać majonez ( 1-2 łyżki)

Śledzie, jeśli są ze skórą trzeba ją obrać, następnie są dwie opcje, albo kroimy w dużą kostkę, i mieszamy z cebulą i jabłkiem, albo zwijamy i układamy na sosie. Na koniec dekoruję. Można podać od razu. Jednak bardziej smakuje jak składniki się „przegryzą”