Przepis
około kg płatów śledziowych ( marynowane lub w oleju)
5-6 szalotek
1 jabłko
2 kubki śmietany lub gęstego jogurtu (2 x 200ml)
opcjonalnie majonez
łyżka ostrej musztardy
biały pieprz mielony (około łyżeczki)
sól morska wg smaku
1-2 łyżki octu winnego ( u mnie czerwony)
zielona cebulka, rzodkiewki ( do dekoracji)
pieprz kolorowy mielony na wierzch
Szalotki obieram i kroję w plasterki, przekładam do miski. Myję i obieram jabłko, wycinam gniazda nasienne, i kroję w kosteczkę przekładam do miski. Dodaję śmietanę lub jogurt, lub pół na pół, musztardę, pieprz biały mielony i sól. Wszystko razem mieszam, można dodać majonez ( 1-2 łyżki)
Śledzie, jeśli są ze skórą trzeba ją obrać, następnie są dwie opcje, albo kroimy w dużą kostkę, i mieszamy z cebulą i jabłkiem, albo zwijamy i układamy na sosie. Na koniec dekoruję. Można podać od razu. Jednak bardziej smakuje jak składniki się „przegryzą”