Kokosowe ciasto z porzeczkami

Ewelina
Ciasta
23.07.2014 13:50
Kokosowe ciasto z porzeczkami

Przepis

okosowe ciasto z porzeczkami (bez miksera)

Szybkie, pachnące kokosem ciasto. Pasować będą do niego zarówno czarne jak i czerwone porzeczki, ale też i każde inne drobne owoce sezonowe.

P.S. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze, pycha !

1,5 szklanki mąki pszennej (1 pełna po brzegi)

1 szklanka wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

170 gramów roztopionego, schłodzonego masła

1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)

1 szklanka cukru ( do całości dopełnić 1 płaską łyżką cukrem z wanilią)

2 jaja

100 ml mleka

2 pełne szklanki czarnych lub czerwonych porzeczek ( około 370 gramów)

ewentualnie cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z wiórkami, cukrami i proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wbić jaja, dodać mleko, roztopiony tłuszcz, śmietanę, wszystko energicznie wymieszać łyżką do połączenia składników.

Porzeczki odszypułkować, umyć, odsączyć.

Kwadratową foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o tej samej średnicy, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać owocami.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut, do suchego patyczka (biorąc oczywiście pod uwagę wilgoć z owoców).

Jeszcze ciepłe ciasto ewentualnie można posypać cukrem pudrem.