Przepis
okosowe ciasto z porzeczkami (bez miksera)
Szybkie, pachnące kokosem ciasto. Pasować będą do niego zarówno czarne jak i czerwone porzeczki, ale też i każde inne drobne owoce sezonowe.
P.S. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze, pycha !
1,5 szklanki mąki pszennej (1 pełna po brzegi)
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 gramów roztopionego, schłodzonego masła
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
1 szklanka cukru ( do całości dopełnić 1 płaską łyżką cukrem z wanilią)
2 jaja
100 ml mleka
2 pełne szklanki czarnych lub czerwonych porzeczek ( około 370 gramów)
ewentualnie cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z wiórkami, cukrami i proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wbić jaja, dodać mleko, roztopiony tłuszcz, śmietanę, wszystko energicznie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Porzeczki odszypułkować, umyć, odsączyć.
Kwadratową foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o tej samej średnicy, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać owocami.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut, do suchego patyczka (biorąc oczywiście pod uwagę wilgoć z owoców).
Jeszcze ciepłe ciasto ewentualnie można posypać cukrem pudrem.