Ogórki nadziewane w sosie

Marta
Przekąski
24.11.2014 18:00
Ogórki nadziewane w sosie

Przepis

Ogórki nadziewane w śmietanowym sosie

Uwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne!

Składniki:

3 szklarniowe ogórki,

20 dag mięsa mielonego,

1 czerstwa bułka,

1 jajo,

½ szklanki śmietany,

sól do smaku,

pieprz,

koperek,

1 łyżeczka mąki,

1 łyżka masła.

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona.

Mięso mielone zmieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, lekko przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ogórki. Masło stopić, ułożyć na nim ogórki, podlać niewielką ilością osolonej wody i gotować około 25 minut na wolnym ogniu.

Następnie zalać ogórki śmietaną z mąką, doprawić, zagotować i posypać koperkiem.