Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Anna
Makarony
23.11.2014 21:05
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Przepis

Jednym z wielu plusów bycia w związku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie nieoczekiwana. Mianowicie, wróciwszy z pracy, usłyszałam iż mój ukochany zrobił sałatkę. Szok totalny. Ale jeszcze większym szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku.

Potrzebne nam:

- makaron z zupki chińskiej

- pół puszki kukurydzy

- 10 dag tartego, ostrego sera

- pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy

- pół cebuli

- 2 puszki tuńczyka

- majonez

-sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki dodajemy razem z odrobiną zalewy, żeby makaron zmiękł. Mieszamy z tartym serem, pokrojoną w kostkę cebulą i tuńczykiem osączonym z oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem (kilka łyżek). Ja lubię, gdy jest dużo majonezu, więc dodaję pół słoika. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby składniki się "przegryzły". Smacznego!