- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
10 małych ogórków (mogą być gruntowe lub mini ogórki)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu z agawy (może być cukier lub miód, ważne żeby rozpuścić przed dodaniem)
płatki chilli
2 ząbki czosnku
sezam
ocet jabłkowy
Przepis
Ogórki nacinamy z obu stron.
Można posłużyć się pałeczkami do suszi, które ułatwią krojenie.
Tak ponacinane ogórki doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, syropem z agawy.
Dodajemy płatki chilli, czosnek, sezam oraz ocet ryżowy.
Wszystko dokładnie marynujemy, minumum przez godzinę w lodówce.
Najlepiej ogórki przełożyć do woreczka (torebki strunowej), aby się lepiej zamarynowały.
I gotowe :)
To świetna przekąska lub dodatek do bardziej orientalnych dań.
Dla osób, które lubią ostre potrawy możemy dodać trochę sproszkowanej papryki chilli.
Wszystko zależy od tego jaki stopień ostrości lubimy.