Zakręcone ogórki na ostro

Ewelina
Sałatki
31.08.2022 10:24
Zakręcone ogórki na ostro
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

10 małych ogórków (mogą być gruntowe lub mini ogórki)

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka syropu z agawy (może być cukier lub miód, ważne żeby rozpuścić przed dodaniem)

płatki chilli

2 ząbki czosnku

sezam

ocet jabłkowy 

Przepis

Ogórki nacinamy z obu stron. 

Można posłużyć się pałeczkami do suszi, które ułatwią krojenie. 

Tak ponacinane ogórki doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, syropem z agawy. 

Dodajemy płatki chilli, czosnek, sezam oraz ocet ryżowy.

Wszystko dokładnie marynujemy, minumum przez godzinę w lodówce. 

Najlepiej ogórki przełożyć do woreczka (torebki strunowej), aby się lepiej zamarynowały. 

I gotowe :) 

To świetna przekąska lub dodatek do bardziej orientalnych dań. 

Dla osób, które lubią ostre potrawy możemy dodać trochę sproszkowanej papryki chilli. 

Wszystko zależy od tego jaki stopień ostrości lubimy.