Przepis
Składniki na 12 porcji:
150g daktyli bez pestek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75g miękkiego niesolonego masła
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na sos toffi:
125g niesolonego masła
125g ciemnego cukru muscovado
75ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Daktyle posiekaj z grubsza i włóż do rondelka, po czym zalej 200ml wody. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj sodę. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Jajka roztrzep widelcem. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując, aż wszystko się połączy.
Przesiej do masy maślano-jajecznej mąkę oraz proszek do pieczenia, dodaj przestudzone daktyle wraz z całym płynem i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Masę przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 – 25 minut, aż ciasta wyrosną i nabiorą ciemnozłotego koloru.
Przestudź na kratce.
Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w rondelku i zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez około 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje (powinien oblepiać zanurzoną w nim łyżkę).
Przed podaniem zdejmij papilotki z ciast, ułóż je na do góry nogami na talerzykach i polej jeszcze ciepłym sosem*.
Smacznego :)