Suflet czekoladowy

Ewelina
Przepisy
03.09.2014 17:18
Suflet czekoladowy

Przepis

Składniki:

4 białka

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości miazgi kakaowej min 70%

1/3 kostki masła

40 g cukru

szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Kokilki wysmarować masłem (wzdłuż wgłębień na ściankach) i odstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna dodać masło i mieszać aż również się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną piane, gdy będą ubite dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Dodać łyżkę piany do płynnej czekolady i dokładnie wymieszać. Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, przełożyć do kokilek. Piec w piecyku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.

Smacznego :)