Bazyliowe kluseczki z kaszy manny

Krzysztof
Obiad
25.06.2014 7:34
Bazyliowe kluseczki z kaszy manny

Przepis

SKŁADNIKI:

kluseczki:

bazylia 1 pęczek

kasza manna 8 łyżek czubatych

mleko 400 ml

*śmietana do zup i sosów 100 ml

sól pieprz do smaku

*szczypta barwnika zielonego

sos:

pomidory w puszce 1 szt

sól pieprz do smaku

mascarpone 100 g

kurczak:

pierś z kurczaka 2 szt

papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki

sól pieprz 1 szczypta

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

* Śmietanę można pominąć i zastąpić mlekiem. Barwnik spożywczy można również pominąć, kluseczki będą mniej zielone:)

Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Zioła prowansalskie, sól , pieprz oraz paprykę mieloną słodką połączyć. Mieszanką natrzeć mięso. Następnie zawinąć w papier do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika- 170 stopni i piec 30 minut.

W tym czasie przygotować sos: Pomidory z puszki przełożyć do garnuszka, jeżeli są w całości – pokroić. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać mascarpone wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień do minimum.

Kluseczki: Bazylię bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, połączyć z mlekiem, śmietaną, szczyptą barwnika i zagotować, wsypać kaszę mannę , i gotować 2-3 minuty cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kluseczki formować 2 łyżeczkami, układać na sosie pomidorowym, podać z pokrojoną w grube plastry piersią z kurczaka. Smacznego:)