Przepis
SKŁADNIKI:
kluseczki:
bazylia 1 pęczek
kasza manna 8 łyżek czubatych
mleko 400 ml
*śmietana do zup i sosów 100 ml
sól pieprz do smaku
*szczypta barwnika zielonego
sos:
pomidory w puszce 1 szt
sól pieprz do smaku
mascarpone 100 g
kurczak:
pierś z kurczaka 2 szt
papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
sól pieprz 1 szczypta
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
* Śmietanę można pominąć i zastąpić mlekiem. Barwnik spożywczy można również pominąć, kluseczki będą mniej zielone:)
Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Zioła prowansalskie, sól , pieprz oraz paprykę mieloną słodką połączyć. Mieszanką natrzeć mięso. Następnie zawinąć w papier do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika- 170 stopni i piec 30 minut.
W tym czasie przygotować sos: Pomidory z puszki przełożyć do garnuszka, jeżeli są w całości – pokroić. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać mascarpone wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień do minimum.
Kluseczki: Bazylię bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, połączyć z mlekiem, śmietaną, szczyptą barwnika i zagotować, wsypać kaszę mannę , i gotować 2-3 minuty cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kluseczki formować 2 łyżeczkami, układać na sosie pomidorowym, podać z pokrojoną w grube plastry piersią z kurczaka. Smacznego:)