Sernik z dynią i sosem toffi

Agnieszka
Ciasta
25.09.2015 12:27
Sernik z dynią i sosem toffi
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

masa serowa:

dynia harlequin 1/2 szt

*ser biały homogenizowany 250 g

jajka 4 szt

cukier 2 łyżki

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier waniliowy 1 łyżeczka

sok z połowy cytryny

spód czekoladowy:

masło 75 g

**czekolada biała 75 g

cukier 50 g

kakao gorzkie 1 łyżka

jajka 2 szt

mąka 60 g

sos toffi:

śmietanka 36% 150 ml

cukier brązowy 1/4 szklanki

miód płynny 1/4 szklanki

masło 1 czubata łyżka

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

* serek jest konsystencji bardzo gęstego jogurtu naturalnego

** można użyć mlecznej lub gorzkiej czekolady i nie dodawać kakao. Ja nie miałam innej.

Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, podlać odrobiną wodę i dusić do miękkości, dosłownie żeby się rozpadła. Następnie dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i wyłączyć. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa serowa: do miski przełożyć serek, żółtka, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ostudzoną dynię. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową. Odstawić na czas przygotowania spodu.

Do garnuszka przełożyć masło oraz kawałki czekolady. Rozpuścić, dodać kakao i wymieszać. Przestudzić, dodać jajka oraz mąkę. Przelać do formy wyłożonej papierem – boki również. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Po tym czasie na spód wylać masę serową, wstawić ponownie do piekarnika, piec 12 minut w temp 170 stopni, po czym zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 80 minut. Ostudzony sernik powinien spędzić min 12 h w lodówce.

Sos toffi Wszystkie składniki przełożyć do garnka, wymieszać, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Sos powinie zredukować się.

Sernik dodatkowo posmarowałam na wierzchu tym samym serem co jest w masie, polałam sosem toffi i wykałaczką zrobiłam wzorki.

Smacznego:):

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną