- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
masa serowa:
dynia harlequin 1/2 szt
*ser biały homogenizowany 250 g
jajka 4 szt
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny
spód czekoladowy:
masło 75 g
**czekolada biała 75 g
cukier 50 g
kakao gorzkie 1 łyżka
jajka 2 szt
mąka 60 g
sos toffi:
śmietanka 36% 150 ml
cukier brązowy 1/4 szklanki
miód płynny 1/4 szklanki
masło 1 czubata łyżka
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
* serek jest konsystencji bardzo gęstego jogurtu naturalnego
** można użyć mlecznej lub gorzkiej czekolady i nie dodawać kakao. Ja nie miałam innej.
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, podlać odrobiną wodę i dusić do miękkości, dosłownie żeby się rozpadła. Następnie dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i wyłączyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa serowa: do miski przełożyć serek, żółtka, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ostudzoną dynię. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową. Odstawić na czas przygotowania spodu.
Do garnuszka przełożyć masło oraz kawałki czekolady. Rozpuścić, dodać kakao i wymieszać. Przestudzić, dodać jajka oraz mąkę. Przelać do formy wyłożonej papierem – boki również. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Po tym czasie na spód wylać masę serową, wstawić ponownie do piekarnika, piec 12 minut w temp 170 stopni, po czym zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 80 minut. Ostudzony sernik powinien spędzić min 12 h w lodówce.
Sos toffi Wszystkie składniki przełożyć do garnka, wymieszać, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Sos powinie zredukować się.
Sernik dodatkowo posmarowałam na wierzchu tym samym serem co jest w masie, polałam sosem toffi i wykałaczką zrobiłam wzorki.
Smacznego:):