Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Krzysztof
23.11.2014 7:38
Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Przepis

Składniki na 4 porcje:

Ciasto naleśnikowe: -25 g masła -60 g mąki -1 szczypta soli -1 łyżka stołowa cukru -125 ml mleka -2 Jaja -Olej do smażenia

Kompot gruszkowy: -500 g gruszek (np. anjou) -Odrobina białego wina (lub soku jabłkowego) -1 kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego) -1 laska wanilii -1 łyżka stołowa płynnego miodu -80 g całych suszonych owoców żurawiny amerykańskiej -2-3 łyżki stołowe soku z żurawiny (100% prawdziwego soku z żurawiny)

Masa orzechowa: -80 g orzechów włoskich -Sok z 1/2-1 pomarańczy -2 łyżki stołowe cukru trzcinowego

Do dekoracji: -Listki mięty -Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem i jajami a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Gruszki poćwiartować i obrać w razie potrzeby. Następnie pokroić na kawałki i usunąć z nich nasiona. Włożyć do garnka z winem, obrać imbir i zetrzeć do tego. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ, a następnie dodać laskę i miąższ do reszty. Gruszki dusić pod przykryciem ok. 5 minut tak, żeby nie były zbyt miękkie. Wymieszać wszystko razem z miodem i żurawiną amerykańską. Dodać do smaku soku z żurawiny amerykańskiej. 3. Orzechy zmielić drobno w maszynce elektrycznej. Mieszać z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym, aż do uzyskania gładkiej masy. 4. Na lekko rozgrzanym oleju smażyć naleśniki aż do momentu, gdy nabiorą złoto-brązowy odcień. Następnie usmażone naleśniki posmarować masą orzechową i złożyć w trójkąt. Gotowe naleśniki polać kompotem z gruszek (wyjąć laski wanilii) i wedle uznania przybrać listkami mięty oraz posypać cukrem pudrem.