Przepis
NALEŚNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta soli
około 2 szklanek mleka
ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
1-2 łyżki oleju do smażenia
NADZIENIE:
50 dag białego sera półtłustego
2-3 łyżki śmietany
łyżeczka cukru wanilinowego
cukier do smaku
mus jabłkowy – u mnie z antonówek
25 dag borówki amerykańskiej
NALEŚNIKI:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko.
Dolewając stopniowo 1,5 szklanki mleka, zmiksować tak, aby nie było grudek.
Odstawić ciasto na 20 minut.
Po tym czasie, mieszając, dolać pozostałe mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto powinno ładnie rozlewać się po patelni i nie tworzyć zbyt grubej warstwy.
Jeśli jest jeszcze zbyt gęste dolać troszkę wody.
Olej wlać do miseczki, moczyć w nim złożony papierowy ręcznik kuchenny i smarować patelnię każdorazowo przed nalaniem porcji ciasta.
Usmażyć naleśniki z obu stron.
Usmażone naleśniki odkładać na płaski duży talerz, jeden na drugim, do wystudzenia.
NADZIENIE:
Borówki opłukać, dokładnie osączyć z wody.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną.
Przestudzone naleśniki posmarować masą twarogową i musem jabłkowym, posypać borówkami i złożyć „w chusteczkę”.